Familie Damen, Duivensport in Dommelen

Onder de Naam familie Damen,  naam spelen vader Carlo en zoon Rik met hun duiven. Beiden wonen in Dommelen, waar Carlo in 1963 ook geboren is. Carlo is in 1976, op 13-jarige leeftijd, met de duivensport in aanraking gekomen door toedoen van Peter Hospel, destijds wonende in Waalre en door clubgenoot Cor van Hoof.

Rik is in 1995 geboren in Veldhoven en het omgaan met duiven en dieren is hem door vader Carlo met de paplepel ingegeven. In het clublokaal van D.V. Valkenswaard vinden we Rik vaak achter de computer om de duivenbestanden in te lezen en de uitslag te maken.

Rik en Carlo Damen

Het soort duiven waarmee gespeeld wordt zijn van: – Cor van Hoof – Comb. Hospel-Elfers – Chris van de Kerkhof De laatste jaren hebben Carlo en Rik ook nog duiven bijgehaald bij: – Comb. Johan Kwinten & Zn. – Gertjan Timmermans – Comb. Hermans-Hoekstra – Comb. Klessens-de Lepper Gespeeld wordt op de Vitesse-, Midfond- en Jonge duivenvluchten en de bedoeling is om in de toekomst met het soort van bovengenoemde liefhebbers ook de Eendaagse fondvluchten te gaan spelen.

Totaal weduwschap
We spelen totaal weduwschap, dus zowel met doffers als duivinnen, maar altijd zo dat een partner op het hok zit bij thuiskomst. Dat wil dus zeggen dat we op een hok met doffers spelen, waarvan de duivinnen altijd thuis zijn (met deze duivinnen wordt wel de natoer gespeeld). Dan hebben we nog een hok “vermeerderaars” (kwekers), waarvan de duivinnen gespeeld worden, dus hier is ook altijd de partner thuis. Dit systeem spelen we dit jaar voor het eerst. Voorheen speelden we weduwschap met doffers en werden de duivinnen alleen op de natoer gespeeld.

Aflossing in de verzorging                                                                                                                                                                        
De verzorging gaat als volgt: ‘s morgens om kwart over zes, voordat Rik gaat werken, laat hij de doffers los, Carlo roept ze na het trainen binnen en verzorgt ze, daarna gaan de duivinnen los. Rond vijf uur ’s middags het omgekeerde ritueel. Carlo laat de doffers los en Rik, ondertussen thuisgekomen, haalt deze weer binnen en verzorgt ze. Hierna gaan de duivinnen los. Dus gedurende het vliegseizoen trainen zowel doffers als duivinnen 2x per dag. Daarna gaan de jonge duiven trainen.

“Corke”
De beste duif van Carlo was “Corke” (genoemd naar Cor van Hoof) met ringnummer 99-1214640. De beste uitslag, die Carlo zich kan herinneren, was een wedstrijd waarop 6 duiven meegingen en 6 prijzen werden gespeeld, t.w. 1e-23e-36e-68e-128e en 133, dus 100% score, tegen 988 duiven.  Carlo speelde toen nog zelfstandig.

de “526”
Voor Rik is zijn beste duif de “526”, ringnummer 11-1958526. In 2013 werd  deze doffer 7e vitesse duifkampioen en 5e oude duif totaalkampioen in de CCE (300 leden). De beste uitslag die Rik zich kan  herinneren was met ringnummer 11-1958529. Op een eendaagse fondvlucht 2e in de vereniging, 8e in de CC Eindhoven en 55e in afdeling 3 Oost-Brabant. In het vliegseizoen is het totale duivenbestand 60 stuks en in de winter 30 stuks. Echte kwekers hebben we niet, alle duiven vliegen hier uit en er wordt uit alle duiven gekweekt. De naam “kwekers” wordt door ons zelden gebruikt. Wij noemen dit “vermeerderaars” en uit duiven die zich bewezen hebben als goede vlieger worden, als dit uitkomt, de eieren verlegd.

In 2013 werden we – 4e aangewezen 2 natoer – 7e vitesse duifkampioen en 5e oude duif totaalkampioen.

Gertjan Beute-keurin
Afgelopen winter werd in ons clublokaal door Gertjan Beute een dertigtal jaarling duiven gekeurd van verschillende liefhebbers. Onze  jaarling doffer 13-1438353 behaalde het predicaat zeer goed, kreeg een 8 plus  en werd een veelbelovende toekomst toegedicht als vliegduif. We wachten maar af of deze vogel die prognose gaat waarmaken!! Dus liefhebbers in de CC Eindhoven en Afdeling 3 Oost-Brabant hou de Familie Damen in de gaten en dan vooral hun “353”.

Carlo en Rik veel succes en plezier in jullie hobby toegewenst.

Wim Santbergen, juli 2014