Familie Kwinten: duivensport in Borkel en Schaft

Hallo, ik ben Johan Kwinten, geboren 2 juni 1973 in Westerhoven, getrouwd met Dorina en samen hebben we 4 kinderen, Femke, Niels, Bram en Siem.

Bram en Johan

TRIO KWINTEN WESTERHOVEN

Op 8 jarige leeftijd had ik een koppeltje sierduiven om te verzorgen en zo ben ik me gaan interesseren voor de postduiven. In 1983, op 10-jarige leeftijd, ben ik lid geworden van duivenvereniging “De Telegraaf” in Bergeyk. Van verschillende liefhebbers in de vereniging kreeg ik jonge duiven om me op weg te helpen, zodat ik in 1984 met de jonge  duivenvluchten voor het eerst kon meedoen. Een paar jaar later wilden mijn 2 broers ook meedoen en zijn we onder de naam Trio Kwinten gaan spelen. Dit heb ik gedaan totdat ik trouwde, daarna ben ik onder mijn eigen naam verder gegaan. We zijn in Hamont-Achel ( Belgie gaan) wonen. Hier heb we ongeveer drie en half jaar gewoond en met de duivenvluchten daar meegedaan.

OUDE KIPPENKOOI In 1999 hebben we in Borkel en Schaft een huis gebouwd, waar we nu nog steeds wonen. Voordat het duivenhok er stond, was ik al lid van duivenvereniging DV Valkenswaard. De duiven zaten het eerste jaar bij mijn schoonmoeder in een oude kippenkooi, omdat mijn huis en duivenhok nog niet klaar waren. Tussen de bouwwerkzaamheden door heb ik toen toch nog tijd gevonden om mijn jonge duiven op te leren, zodat ik vanaf de eerste jonge duivenvlucht kon meedoen. Het resultaat was tegen alle verwachtingen in prima, want ik speelde de 1e en de 2e prijs van 1671 jonge duiven in de vereniging en in de CC Eindhoven was dit de 1e en 3e tegen 7000 duiven.

Foto. Hok Johan Kwinten

DUIVENVIRUS

Mijn kinderen zijn ondertussen ook met het duivenvirus besmet geraakt, want ze zijn dan ook allemaal lid van de duivenvereniging. Onze oudste zoon Niels speelt zelfstandig met duiven op een eigen hokje.  Zelf speel ik nu samen met  Bram onder de naam J. Kwinten en Zn. In januari 2005 ben ik toegetreden tot het bestuur van onze duivenvereniging. In de loop van de tijd ben ik door enkele bestuurswisselingen gevraagd of ik secretaris wilde worden. Dit heb ik gedaan en bekleed deze functie nu nog steeds met veel plezier.

DUIVENRASSEN Doordat ik na mijn trouwen weer een nieuwe start maakte, heb ik destijds duiven aangeschaft van André van de Wiel uit Luyksgestel en A. en C. van Gestel uit Reusel. Cor van Gestel was jarenlang  de hokverzorger van Jos van Limpt-De Klak. De laatste jaren heb ik nog verschillende duiven bijgehaald van H. Kennes uit Hapert en ook van Will en Dirk Geudens uit Knegsel. Allemaal goede spelers uit de Kempen, die regelmatig in het snuitje van de uitslag te vinden zijn. Deze duiven hebben we met elkaar gekruist en hiermee spelen we elke week onze vluchten.

TOTAAL WEDUWSCHAP

Wij manden op alle vluchten duiven in, behalve de Marathon vluchten, want daar hebben het soort duiven niet voor. Onze voorkeur gaat uit naar de Midfond- en Eendaagse fondvluchten. Al onze duiven worden gespeeld op Totaal Weduwschap, omdat je dan minder duiven hoeft te houden en vaak zitten bij de duivinnen ook hele goede kopvliegers. Volgens mijn mening herstellen duivinnen sneller na een vlucht en gaan ze meer tot het uiterste.

DUIVENMELKERS VOOR DE TOEKOMST

De duiven worden elke dag door Niels, Bram en mijzelf verzorgd. Omdat ik overdag werk, gaat  Bram over het loslaten van de duiven. Hij doet dit nauwgezet iedere dag. Als ik ’s avonds van het werk thuiskom zijn de verschillende rondes jonge duiven los geweest en meteen na het trainen binnengeroepen, zodat ze niet in de buurt gaan slenteren. Verder heeft Bram dan ook alle hokken schoon gemaakt. Niels heft de verduistering op bij de jonge duiven en verzorgd zijn eigen hok. Als ik thuis ben gaan we na het eten met z’n drieën nog verder met de verzorging. Om 17.30 uur gaan de weduwnaars los en om 18.30 uur de weduwduivinnen.  Als deze na ongeveer een uur worden binnengeroepen zit de dagtaak , wat betreft de duiven , erop.

Bram K.

“HANNIBAL” BE 08-6103402

De beste duif die we nu op ons hok hebben is bovengenoemde “Hannibal”. Deze doffer van 2008 gaat nog iedere week mee en vliegt nog iedere week zijn prijs. Vloog in zijn loopbaan 86 prijzen 1:4 waarvan 48 prijzen 1:10. Het kunnen er meer worden, want hij zit nog steeds op het vlieghok.

Hannibal

 

Omdat we alle vluchten meedoen (inclusief natoer), zitten er nog verscheidene duiven met een behoorlijk aantal prijzen. Het kweekhok telt 19 koppels. Deze koppels worden gedurende het kweekseizoen regelmatig overgekoppeld, zodat we snel weten of een duif iets waard is. Op deze manier kunnen we ons duivenbestand ook sneller op een hoger peil brengen. Ieder jaar kweken we voor Niels ongeveer 25 jonge duiven en voor Bram en mijzelf ongeveer 125 jonge duiven. Deze jongen komen allemaal van de kwekers, omdat we de eerste ronde onder de vliegduiven leggen. In de zomer hebben we totaal ongeveer 200 duiven samen en in de winter 90 stuks. Elk jaar staan we toch wel bij de eerste kampioenen in de vereniging. In de CC Eindhoven zijn we ook al blij als we op de kampioenendag op het podium mogen. Dat we in 2007 als 1e kampioen eendaagse fond aangewezen 4 in de CCE zijn gehuldigd is ons dan ook het meeste bijgebleven. Dit komt vooral omdat mijn jongens overdag de duiven zo goed verzorgen, terwijl ik werk, anders was dit niet mogelijk.

25 mei 2014,  Wim Santbergen