Op bezoek bij Frans en Coby Jansen

Op zondag 27-11-16 werd ik om 15:00 verwacht op de hokken Bij Frans en Coby Jansen te Valkenswaard.

Na aankomst werd ik vriendelijk ontvangen, Coby zat een boek te lezen en was met de gedachte bij het verhaal, Frans zat het veldrijden te volgen waar Mathieu van de Poel weer een klasse apart was. Al snel volgde het gesprek over de duiven en vloog de tijd voorbij.

De start
Frans is als 6 jarige jongen begonnen met de duiven door buurman Martin van den Broek, sinds 1971 is hij lid bij de verenging te Valkenswaard,  en verzorgde hij  bij verschillende melkers de duiven. In 1978 is hij zelf begonnen met duiven op eigen naam te houden met duiven van Sjef Huibers, Henk Smulders en Martin van den Broek.In 1979 moest er nog een schepje boven op en is hij duiven gaan halen in Reusel bij de wel bekende van Liempt / De prut.Waarmee hij op de snelheid de te kloppen man was.

Fondspel
In 1988 ging het roer helemaal om en werden er duiven bij gehaald voor de lange adem, het snelle spel werd vaarwel gezegd. De duiven die als laat jong gehaald werden bij H. Wijnands en zn deden hun intreden. Deze zijn op  het moment nog steeds volop op de hokken aanwezig. Ook zitten er duiven van clubgenoot Wim Verbaal en Ad van Lieshout.

Op de Marathon vluchten wordt er gespeeld op de ZLU en op de Nationale NPO vluchten.

De voorbereiding
De vliegers worden in maart gekoppeld en brengen dan 1 jong groot. Voor de aanvang van de vluchten wordt er 2 x naar Balen gereden en 1 x naar Diest. Dan gaan ze de mand in tot dat ze ongeveer 1000 tot 1500 km totaal hebben gemaakt voordat ze een 2-3 tal weken voor de eerste overnachtingsvlucht worden thuis gehouden en voorbereid op hun taak. In de weken die ze thuis zitten worden ze af en toe wel weg gebracht.

Ook worden de duiven ongeveer half mei na gekeken of ze niks mankeren. Hebben ze wat wordt er ingegrepen is het niet nodig wordt er niks gedaan. Ze worden minimaal 2 keer per jaar gecontroleerd.

De laatste 3 á 4 jaren wordt er totaal weduwschap gespeeld hiervoor is 15 jaar het nest spel gespeeld.

De verzorging
In de Zomer ziet het er als volgt uit: om 6 uur worden de doffers losgelaten deze zijn ongeveer rond de 45 min in de weer. Dan de duivinnen er na ook zo’n 45 min los. Meestal worden dan de jongen los gelaten en deze kunnen dan de gehele dag buiten zijn.  In de avond worden de doffers weer om 5 uur los gelaten en kunnen ze weer ongeveer 45 minuten trainen. De duivinnen zijn hierna aan de beurt. Verder wordt er gevoerd en water gegeven.

In de winter is het heel simpel maar wel effectief de duiven zitten dag en nacht in een overkapte ren maar waar wel de lucht door kan, en krijgen alleen voer en water.

 hokken-frans-j

Kweek
De duiven worden niet zo maar gekoppeld er wordt gekeken de bouw en type en goede duiven.Er wordt een 3 tal rondes gekweekt per kweek koppel. En van de betere vliegers wordt er 1 à 2 jongen over gehouden.

foto-frans-j

         Frans met een van zijn kwekers

In de zomer zitten er zo’n 200 duiven waarvan 80 stuks jongen. In de winter is dit aantal gedaald tot 120 stuks

De selectie
Jonge duiven worden op de Natour  gespeeld en gaan 5-6 tal vluchten mee en degene die terug keren mogen mits ze gezond zijn blijven.

Als jaarling krijgen ze 1 overnachtingsvlucht Bordeaux – Agen, degene die op tijd zijn mogen blijven, degene die weken later komen moeten plaats maken. Deze kunnen de afstand niet aan.

Als 2 jarige krijgen ze 2 overnachtingsvluchten: 1 morgenlossing en 1 middag- lossing, met uitzondering van enkele duiven die vroeg op 1 morgen of 1 middag lossing vallen deze blijven op dat soort lossing.

Dan wordt er ook meteen gekeken of het een duif is die beter uit de verf komt op een morgen of middag lossing en wordt daar naar gekeken met het bepalen van de vluchten.

Als 2 jaarse wordt er geselecteerd. 3 maal mee minimaal 1 maal prijs. Dit is dan de vlucht als jaarling en de 2 vluchten als 2 jaarse.

Duiven die op de middag lossing worden gezet maken meestal 3 vluchten per jaar de duiven van de ochtend lossing doen er maar 2 per jaar.

Kampioenschappen
Een goede selectie en niet te soft zijn is ook de basis voor het winnen van kampioenschappen en verschillende vluchten zoals:

 • 2e nat. Orleans jonge duiven,
 • 1e ZK op Chatearoux met de Zochtige.in 1983

En de laatste jaren op de Marathon:

2016 Duiven vereniging Valkenswaard

 • 1e aangewezen 2 meerdaagse fond,
 • 1e aangewezen 4 meerdaagse fond,
 • 2e onaangewezen meerdaagse fond,
 • De 4-5-6 duifkampioen van de Vereniging.

2016 CC Eindhoven:

 • 1e van 328 duiven op bordeaux 5e 2389 duiven.
 • 1e van 206 duiven op Dax 2e van 1253 duiven
 • 5e en 10e van 151 duiven Tarbes 2e en 1e
 • 2e aangewezen 2 meerdaagse fond,
 • 8e aangewezen 4 meerdaagse fond,
 • 12e onaangewezen meerdaagse fond,

De Gertjan Beute beoordeling
Paula 7000 kreeg tijdens de beoordeling een  7, helaas was deze duif niks waard en is deze niet terug gekeerd van een vlucht.

Verenigingsman
Frans is ook zeer betrokken bij de vereniging en is de voorzitter van DV Valkenswaard. Verder is hij concoursleider en concourspenningsmeester van de nationale vluchten. De uitslagen maken van de vluchten doet hij ook en zit hij al zo’n 40 jaar in het bestuur.

Coby en Frans bedankt voor de gastvrijheid en  veel succes en plezier in jullie hobby toegewenst.

Rik Damen , december 2016