Piet de Laat… als kind ben ik erin gegroeid

Als zoon van een duivenmelker werd het verzorgen van  deze dieren een hobby waarover Piet de Laat met passie vertelt. Zijn vader was sinds de oprichting (1930) al lid van de duivenvereniging CCV (Concours Commissie Valkenswaard).  ´Als jonge jongen heeft mijn vader me met de duivensport ´besmet´. Ik kreeg van hem twee jonge duifjes die ik zelf eten moest geven en verzorgen´, vertelt Piet. ´Ik was een jaar of tien en toen moest ik op de markt een sinaasappelkistje gaan halen. Daar moest ik gaas voor spannen, er een klepje voor maken en dan had ik een duivenhokje.   Twee keer per dag moest ik ze dan verzorgen: mais opsteken en de kooi schoonmaken.

Sinaasappelkistje
Er waren ook teleurstellingen: het sinaasappelkistje hing tegen de muur en het gebeurde wel eens dat een kat ´s nachts op bezoek was geweest en dat de jonge duifjes weg waren. Even was het huilen, maar mijn vader gaf me dan weer twee nieuwe duifjes, die ik opnieuw ging verzorgen´.  Piet vertelt, dat naargelang hij ouder werd, hij meer met de duivensport zelf bekend werd. ´Als kind ben ik erin gegroeid´, vertelt hij. ´Mijn vader deed ontzettend veel voor de duivensport en als zoon ging ik automatisch ook allerlei activiteiten binnen de vereniging doen. Destijds moest je op de fiets, met je duivenmandje, naar de Belgische grens fietsen. Soms wel drie keer per week. Je moest dan je duiven wegbrengen, zodat ze leerden om weer zo snel mogelijk terug naar huis te vliegen.

2e Hobby: de hondensport
Vanaf  mijn veertiende waren mijn vader en ik  bij de vereniging bekend als: Comb. De Laat & zn.  Op een gegeven ogenblik, ik was toen al getrouwd, gaf mijn vader aan dat hij wegens gezondheidsredenen moest stoppen met de duivensport. Er zijn toen een aantal duiven van hem naar mij toe gegaan. Wij woonden in die tijd in de Kempische baan. Omdat mijn vrouw Annie helemaal achter mijn hobby stond, kon ik veel tijd aan de duivensport besteden en kreeg ik daar ook alle gelegenheid toe. Toch kwam rond 1970 de duivensport op een lager pitje te staan vanwege mijn tweede hobby: de hondensport. Ik werd in dat jaar met mijn hond Bart  kampioen van Nederland. Tot ongeveer 1973 ben ik dus veel intensiever met de hondensport bezig geweest. Ik hield nog wel duiven, maar pas in 1974 werd ik weer actief lid´.

Sportman van het jaar
Even kijkt Piet trots naar een beeldje dat boven op de kast staat en zegt: ´dat beeldje dat daar staat, heb ik gekregen toen ik sportman van het jaar werd, in de duivensport´.

IMG_0953

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringenadministrateur en vaste inmander
´In 1978 is mijn vader overleden en ben ik zelfstandig met de duivensport doorgegaan. Mijn duivenhokken werden groter (15 meter totaal) en ik ben meer duiven gaan houden. Vanaf 2000 heb ik met een bestelbus met aanhanger de duiven van onze vereniging diverse keren naar de Franse grens gebracht. Nu ben ik in de vereniging ringenadministrateur en inmander en help ik als de duivenklokken na de duivenvlucht naar het lokaal worden gebracht. Via een computerprogramma worden de gegevens van iedere duivenvlucht verwerkt. Hiervan wordt een uitdraai gemaakt en zien we precies welke tijd de duiven gevlogen hebben en in welke volgorde ze binnengekomen zijn´.

Piet speelt de vitesse, midfond, hoofdzakelijk met doffers op weduwschap en de jonge duivenvluchten. De oude duiven trainen twee maal per dag en de jonge duiven een maal. Dagelijks worden de hokken gepoetst. Voor het begin van het vliegseizoen worden de duiven geënt tegen paramixo (verplichte enting) en van enkele duiven volgt een mestonderzoek. Alleen als de dierenarts iets vindt wordt er gekuurd. Tijdens het broeden wordt een geelkuur gegeven op advies van de dierenarts. Het soort duiven dat Piet heeft zijn van Comb. Klessens-de Lepper en van Wim Santbergen. Ook heeft hij late jonge duiven van 2013 van Eugene Timmermans voor de eendaagse fondvluchten, deze duiven worden op de natour in 2014 met de jongen afgericht.

Tot zover het duivenverhaal van een gepassioneerde melker die zich ook , in navolging van zijn vader, voor de vereniging inzet. Piet bedankt.

 Wim Santbergen- 08 April 2014